Adio, credite pentru sute de mii de familii! Sefii BNR discută, astazi, decizia.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, condus de guvernatorul Mugur Isărescu (foto), va lua, astăzi, în discuție celebrul regulament care va modifica substanțial condițiile în care românii se pot împrumuta la bancă.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, regulamentul are șanse foarte mari să fie și adoptat în această ședință, după ce a fost deja discutat și modificat pe parcursul a mai multe luni.

Au existat discuții atât cu băncile și Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) specializate în credite de consum cât și cu oficiali ai Guvernului.

Regulamentul, arată mai multe surse informate, a ajuns pe agenda CA într-o formă nu atât de dură ca cea eleborată inițial, dar nici atât de permisivă cum și-ar fi dorit băncile și, mai ales, IFN-urile.

Credite mai mici sau chiar deloc

Concret, propunerile care vor fi luate în discuție, în CA, vizează limitarea gradului de îndatorare pentru creditele acordate populației la 45% din veniturile nete ale solicitantului. În traducere, aceasta înseamnă că rata lunară nu va putea depăși 40% din salariul net, pentru creditele imobiliare și de consum și 45% pentru clienții care iau primul credit. În prezent, potrivit datelor de pe portalurile de specialitate, rata maximă acceptată de bănci merge și până la 75% din veniturile nete cu o medie de peste 60%. Aceasta înseamnă că o parte a solicitanților nu se vor mai calfica pentru un împrumut în timp ce alții vor putea lua sume mai mici.

De menționat că, după cum afirmă sursele noastre, nu vor fi plafoane diferite pentru bănci și, respectiv, IFN, deși instituțiile nebancare au insistat pentru această diferențiere motivând în principal, cu argumentul că, spre deosebire de bănci, ele nu atrag depozite și, deci, nu apare riscul ca deponenții să își piardă economiile.

Câți oameni vor fi afectați

Datele BNR arată că circa o treime dintre românii care au luat credite aveau un grad de îndatorare de peste 55%.

Dacă acest procent se aplică celor care nu au încă un credit, dar vor să se împrumute, înseamnă că cel puțin o treime dintre viitorii clienți nu se vor mai califica, având în vedere că gradul de îndatorare va fi plafonat la 55%.

În realitate, însă, procentul celor care vor fi afectați va fi unul chiar mai mare, pentru că vorbim inclusiv de familii care au deja un credit, deci veniturile lor disponibile sunt mai mici.

Sursa: https://evz.ro/adio-credite-bnr-discuta.html

Write a comment